"hoe meer je kunt erkennen dat je op je ouders lijkt, hoe meer je er van los kunt komen.
Hoe meer je je hiertegen verzet, hoe steviger je aan hen vastzit".

- wibe Veenbaas

De moed om je eigen bestaan te onderzoeken en te durven bevragen is een vorm van waardigheid en zelfrespect. 

Veel mensen zijn hun hele leven bezig om de gebreken van hun ouders te herstellen.
Iets wat helemaal niet kan. Je denk aan de dingen die je miste in je bestaan, in je leven.
Maar het is nodig om onbewuste patronen te doorbreken die jou in het hier en nu belemmeren. 

Je mag gewicht geven aan de geschiedenis van je ouders. En mooi om te kiezen voor stoppen met lijden om hoe je ouders zijn of wat ze je niet konden geven. Je ouders deden in jouw opvoeding het beste waar ze op dat moment toe in staat waren en wat in hun vermogens lag. Vanuit dat weten mag je je ouders respecteren en hen dankbaar zijn voor het leven wat zij jou gaven.
Je ouders respecteren wil ook zeggen: ik kan hen op afstand zetten. Dit is nodig om je eigen gewicht te kunnen dragen. 

Voel je pijn als je aan je vader denkt? Als je toch je vader kunt respecteren, geef je "gewicht" aan de vader in wat hij niet is geweest of in wat hij niet heeft kunnen zijn voor jou. Dat maakt het mogelijk om een vader te hebben die je los kunt laten. Van een afstand kunt bekijken. 


Je kunt je ouders terug geven aan hun geschiedenis.
Dit doe je door hen het gewicht te geven dat ze niet zelf hebben kunnen dragen.
Dit is nodig om je eigen "gewicht" te dragen. "Maak zwaar je vader en je moeder".
Dat wil zeggen: geef voldoende gewicht aan de geschiedenis van je ouders en het waarom van hoe zij zijn geworden en van waaruit zij hebben gehandeld. Dit is nodig om te kunnen aanvaarden dat je wel kind van hen bent. 

Eerbied, dat is gewicht wat je je ouders mag toekennen.
Erken hen en wees hen dankbaar voor jouw leven.
Zo geef jij als kind je zegen aan je ouders. 

Als je leeft terwijl je ondertussen probeert te herstellen wat je ouders gedaan of juist niet gedaan hebben, dan verkort dat je leven.
Jij mag los van je ouders een zelfstandig leven leiden, zonder angst.

Een familieopstelling is een heel effectief middel waarin je te zien krijgt wat jou weerhoudt om je eigen plek in te nemen. 

Opstellingen

Herken jij dat patronen uit je gezin van herkomst nog steeds actief zijn in jouw leven? 

Tijdens een opstelling kijk je naar het complexe web van personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem, en zie je hoe deze van invloed zijn op jouw gedrag. 

Een opstelling geeft inzicht in jouw familiesysteem en hoe dat systeem jou (onbewust) beïnvloedt in wat je doet. Dat inzicht nodig jou uit om uiteindelijk de juiste plek in jouw familiesysteem in te nemen. 

Onder begeleiding van een ervaren begeleider onderzoek je de verborgen dynamieken die relevant zijn voor jouw vraagstuk. 

De begeleider stelt jou in de ruimte op met aanwezige deelnemers, die een beeld vormen van de dieperliggende dynamieken vanuit jouw perspectief. Zo kun je observeren wat er gebeurt binnen jouw familiesysteem, en je onderzoekt wat de bron is van de onbewuste patronen die nu nog steeds invloed hebben op jou. 

Tijdens een opstelling krijg je waardevolle inzichten. Dit helpt jou om positieve veranderingen in je leven aan te brengen. 

Loop je steeds vast in hetzelfde probleem of met dezelfde vraag? 
De oorsprong daarvan is vaak terug te voeren op ons familiesysteem, waarmee we onlosmakelijk verbonden zijn.

Een familieopstelling geeft je nieuwe inzichten:
✅ Je doorziet de dynamiek waarin je vastloopt, maar je ontdekt ook wat het je heeft opgeleverd. 

✅ Je ontdekt hoe jouw verleden en jouw omgeving bijgedragen aan wie je nu bent.

✅ Het helpt jou om onbewuste patronen te herkennen en te begrijpen. Dit kan leiden tot op een andere manier omgaan met situaties en uitdagingen.

✅ Je ervaart een gevoel van vrijheid en krijgt een beter begrip over  jezelf en je relaties. 

✅ Je krijgt een ander, wellicht nieuw,  perspectief op jouw thema's. 

Setting van een familieopstelling

Leer dankbaar te zijn, respect kent geen einde, erkenning is essentieel

Eerbied, dat is gewicht wat je je ouders mag toekennen.
Erken hen en wees hen dankbaar voor jouw leven. Zo geef jij als kind je zegen aan je ouders. 

Referenties

Joop begeleid vanuit een hele vriendelijke en mannelijke energie waardoor het heel veilig voelt om je kwetsbaar op te stellen. 

Hugo / 41 jaar 

Vanuit een veilige en vriendelijke setting heb ik mijn familieopstelling bij Joop als heel prettig en diep helend ervaren.

Anne / 34 jaar

Met nieuwsgierigheid en lichte vooroordelen ging ik een opstelling aan. Wat een waardenvolle inzichten waarbij het nog steeds voelt alsof ik 20 kilo lichter door het leven ga. 

Ferry / 29 jaar

Veelgestelde Vragen

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methode die helpt om onbewuste patronen en dynamieken binnen een familiesysteem zichtbaar te maken. Het biedt inzicht in hoe familiegeschiedenis invloed heeft op je huidige leven en helpt bij het doorbreken van negatieve patronen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling worden representanten gekozen om familieleden of elementen te vertegenwoordigen. Deze representanten worden in de ruimte geplaatst op een manier die de onderlinge relaties en dynamieken binnen het familiesysteem weerspiegelt. Met de ervaren hulp van de begeleider worden onderliggende patronen zichtbaar gemaakt en kunnen nieuwe, gezondere dynamieken worden verkend.

Wanneer gebruik je een familieopstelling?

Een familieopstelling kan worden gebruikt voor veel thema's waar je mee te maken kan krijgen, zoals:
• Relatieproblemen
• Opvoedingskwesties
• Ziekte
• Ongewenst gedrag
• Onverklaarbare gevoelens of gedachten
• Verslaving
• Conflicten
• Depressie
• Burn-out
• Onvermogen om stappen te zetten naar een andere baan
• Onvermogen om innerlijke rust te vinden

Moet mijn familie aanwezig zijn bij een opstelling?

Nee, je kunt alleen komen en je vraag onderzoeken met een familieopstelling. Het gaat over jouw innerlijke houding ten opzichte van jouw familieleden, en vanuit jouw vraag verkennen we je perspectief op de onderlinge dynamiek. De representanten staan in voor je familieleden, waardoor je nieuwe inzichten krijgt zonder dat je familie fysiek aanwezig hoeft te zijn.

Hoe vaak moet ik een familieopstelling doen?

Dit verschilt per persoon. Het wordt aanbevolen om minstens een maand te wachten tussen opstellingen om de effecten volledig te integreren. Deelname aan workshops als observant of representant kan ook waardevol zijn en bijdragen aan je eigen proces.

Wat gebeurt er als ik niet veel weet over mijn familie?

Het is niet noodzakelijk om veel over je familie te weten. Alle benodigde informatie komt naar voren tijdens de opstelling door de representanten, die verbinding maken met het 'wetende veld' van je familiesysteem.

Kan ik een familieopstelling doen voor iemand anders?

Nee, een familieopstelling werkt het beste binnen je eigen veld. Het is belangrijk dat de persoon voor wie de opstelling is bedoeld, zelf aanwezig is.

Wat is het verschil tussen een groepsopstelling en een individuele sessie?

In een groepsopstelling werken meerdere mensen samen en kunnen representanten uit de groep worden gekozen. In een individuele sessie werk je één-op-één met een begeleider, waarbij objecten of poppetjes als representanten kunnen worden gebruikt. Beide vormen hebben hun eigen voordelen en kunnen afhankelijk van je comfort en behoeften worden gekozen.

Wat moet ik doen na mijn eigen opstelling?

Na een opstelling is het belangrijk om de tijd te nemen om de inzichten en veranderingen te integreren. Dit kan variëren per persoon, maar het is raadzaam om de tijd te nemen en voldoende rust om de effecten volledig te laten doorwerken.